כשאנו נזקקים לשירותי עורכי דין לרוב זה קשור לנושאים שלא נרצה לפרסם ברבים,אם זה דיני משפחה או תעבורה, אלו דברים שנעדיף לשמור ולהסתיר.
במסגרת תפקידו של עורך הדין חלות עליו חובות שונות בין היתר נאמנות, אמינות וכבוד לבית משפט ובין היתר גם שמירה על חיסיון לקוח.
חיסיון לקוח חל על מסמכים שהועברו בין עורכי דין ללקוחותיהם או לקוח אחר מטעם הלקוח ולהם קשר ישיר לשירותי עורך הדין.
חוק החיסיון מעניק לעורך הדין פטור ממתן עדות בנוגע לחומר חסוי, מצד אחד חוק זה מהווה חריגה מחוק "חובה להעיד" אך כן נכנס סעיף 90 בחוק לשכת עורכי הדין והוא בעצם הפן האתי, כי הקשר עם הלקוח הינו אישי ולכן החומר החסוי משמש כסוד מקצועי.
ישנם פעמים בהם על אף החשיבות להגנה על הלקוח חוק החסיונות אינו תקף, במקרים בהם מטרתו של החיסיון משמשת כלגיטימציה לביצוע עבירות, במקרה כזה על עורכי הדין לדווח לרשויות, כחלק מהאתיקה המקצועית ואמינות לחוקים ובתי המשפט.
למשל עורכי דין פליליים העוסקים בעבירות פשע ועבריינים חייבים להיות ערניים שמא אחד מלקוחותיהם ישתמש בשירותיו המקצועיים לצורך ביצוע פעולה פלילית אחרת.
חיסיון לקוח הוא פרט חשוב ביצירת קשר עם עורך דין, עוד בתהליך חיפוש עורכי דין, פגישת ייעוץ חל על עורכי הדין החוק וכל מידע שיועבר בניכם הינו חסוי.
אם חלה על עורכי דין חובה לתת עדות אמת ולא להסתיר מידע מה מטרת החיסיון?
• זוהי זכות בסיסית ללקוח ולפיה גם חל איסור על תפיסה או חיפוש של מסמכים או כל מידע אחר שניתן לעורך הדין במסגרת תפקידו, במקרה של זימון לחקירה במשטרה או חיפוש במשרד עורכי דין חל סעיף 48 לחיסיון.
• עורכי הדין רשאים לבצע שימוש במידע שהועבר לידם רק בחתימה של הלקוח המתירה שימוש גלוי במידע.
• החיסיון מונע הפרות חוק- חוק החיסיון מאפשר לעורכי הדין להעריך האם הלקוח אמין ומתי בכוונתו להפר את החוק.
• מתן ייצוג הולם - מתן ביטוי לתכלית מערכות הצדק בארץ, כך עורכי דין מקבלים את העובדות מהלקוח על כל בוריין, במידה והלקוח יסתיר מידע מעורך הדין הדבר עלול לגרום לייצוג משפטי לקוי.
חוק החיסיון חל על כל נושא תביעה החל מעורכי דין נזיקין ואפילו עורכי דין תאונות דרכים, המטרה של החוק היא לאפשר ללקוח למסור את המידע לבעל מקצוע מבין בחוק כך שיוכל להעמיד בפניו את זכויותיו או חובותיו במקרה של עבירה.
חוק החיסיון אינו חל רק על עורך הדין הכפוף לחוקי האתיקה אלא על המשרד כולו, כל מי שעוסק בניירת התביעה, מחויב להגן על המידע ולכן חלה על עורכי דין המעסיקים עובדים נוספים לבצע בדיקה ולוודא כי כל עובדיו שומרים על סודיות מלאה.
כל מידע שהועבר לעורך הדין על ידי הלקוח נחשב חסין אלא אם הלקוח אישר לעורך הדין לבצע שימוש במידע במשפט או כראייה.
חשוב להבהיר כי יש הבדל בין חיסיון לבין סודיות, עורכי דין כבעלי ניסיון במשפטים וידע בחוקי המדינה רשאים לעשות שיקול אתי ולדעת מתי עליהם להשתמש בחיסיון לקוח ומתי עליהם לספר את המידע במשפט, לדוגמא במקרים בהם הלקוח מספר לעורך הדין על כוונתו לבצע עבירה, אילו יחשוף זאת יכול למנוע את ביצוע העבירה.
אורן שץ הוא מנהל אס.אי.או ישראל, המספקת שירותי קידום אתרים מקצועי במנועי חיפוש ושירותי שיווק באינטרנט.